Levý banner
Pravý banner
Меню


0 0 грн
Додайте товари на 4 000 грн
i отримайте БЕЗКОШТОВНУ доставку.
Категорія

Енергетичні етикетки

Новини та анонси

Надя

Орієнтуватися в енергетичному маркуванні набагато легше, ніж здається. У наступних кількох абзацах ми вас у цьому переконаємо

Енергетичне маркування позначає та класифікує продукти відповідно до їхнього енергетичного споживання. Іншими словами, це допоможе вам уявити, на які витрати, пов'язані з товаром, можна розраховувати. А для виробників - це мотивація розробляти більш якісну і економічну продукцію.

Про що можна дізнатися з енергетичної етикетки

Нинішній дизайн енергетичних етикеток дуже простий. На упаковці продукту ви знайдете загалом 7 класів енергоефективності, які відрізняються за кольором (від найкращого зеленого до найгіршого червоного) та літерами від A до G. Літерою А позначено джерело з найменшим енергоспоживанням, а літерою G - з найбільшим. Дізнатися конкретний клас продукту можна за чорною стрілкою та білою літерою з правого боку етикетки. На етикетці також міститься інформація про енергоспоживання в кіловатах на 1 000 годин - це значення відповідає середньорічному освітленню в будинку.  Енергетичні етикетки також містять QR-код, за допомогою якого можна перейти на європейську базу даних продуктів (EPREL).  Там ви знайдете детальну інформацію про продукт.

Примітка: На сайті енергетична етикетка може бути замінена базовою енергетичною стрілкою (знайти її можна натиснувши на продукт).  Стрілка вас перенаправить на детальну етикетку конкретного продукту.


Оригінальна класифікація енергетичних етикеток

Можливо, ви все ще пам'ятаєте попереднє маркування енергетичних етикеток з категоріями A+++, A++ та іншими. Це й не дивно, адже зміна відбулась нещодавно, у березні 2021 року. Вся продукція, яка з'явилася на ринку після 1 травня 2021 р., повинна містити актуальну версію етикетки. А до 2024 року ми мали б бачити виключно нове енергетичне маркування.  

Чому відбулася зміна?

Причин для зміни енергетичного маркування було декілька. Насамперед, останніми роками розвиток продукції привів до того, що всі електричні світильники, прилади та лампочки стали набагато потужнішими та енергоефективнішими. Таким чином, відмінності між класами A+, A++ або A+++ було стерто. Більше того, їхнє позначення однаковими літерами (за допомогою знаку “плюс”) створювало плутанину. Нове розділення до класів енергоефективності, крім кращої орієнтації, має для нас, споживачів, ще одну перевагу. Воно набагато точніше. Наприклад, продукція найвищого класу А+++ тепер може бути віднесена до категорії С. Наразі категорії А і В практично порожні, що створює простір для більш інноваційних джерел енергії у майбутньому.  

Продукт не має енергетичної етикетки

Відповідно до нового регламенту, ви не знайдете енергетичну етикетку у всіх світильників. Мова йде про такі випадки:


Світильники без джерела світла. Енергетичну етикетку не наведено при придбанні люстр, ламп чи інших світильників без джерела світла (лампочки). Енергоспоживання світильника випливає з енергоефективності лампочки, яку використовуватиме споживач.

Джерело світла (лампочку) можна вийняти. Це світильники з джерелом світла, який можна замінити. Клас енергоспоживання можна знайти в інструкції і стосується тільки конкретного джерела світла (лампочки).

Джерело світла вийняти неможливо. Це означає, що світильник містить джерело світла, яке є складовою світильника. Такими є, наприклад, світлодіодні стрічки. Енергоефективність в такому випадку відноситься тільки до цього джерела світла та її можна знайти в інструкції.

Інші винятки. До інших винятків, у яких енергетична етикетка не з'являтиметься, належать, наприклад, лампи на батарейках, спеціальні технологічні джерела світла, автолампи або кольорові джерела світла (різдвяне освітлення та інші дрібні декоративні предмети).

Автор статті:

Надя
Надя Спеціалістка з обслуговування клієнтів

Надя – не лише спеціаліст з обслуговування клієнтів, але й справжній фахівець зі світлодіодного освітлення. У своїх статтях вона розповідає, як зменшити витрати на електроенергію і правильно вибирати лампи, а також надає поради щодо вибору освітлення для дому або саду.

Запитайте що завгодно

Надя

Я допомагаю з вибором і технічними збоями.

+38 097 599 28 18

+38 095 599 28 18

+38 073 599 28 18

(пн-пт, 9 - 17:30)

Copyright © 1994 – 2024 Donoci s.r.o. | Усі права збережені. Інформація про обробку персональних даних. i